AUTOHTONA - HRVATSKA STRANKA PRAVA
Ilica 31, 10000 Zagreb, Croatia

Mob: 099 827 65 10 E-mail: hrvatskipravasi@gmail.com
 
Početna
IZBORI 2015 TWITTER - DRAŽEN KELEMINEC IZ MEDIJA - YouTube FACEBOOK - A- HSP PREDSJEDNIŠTVO A-HSP-a
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Video kanal A-HSP-aDražen KeleminecFacebook A-HSP-a


Himna A-HSP-a

web
counter

Statistika

Login

www.dnevno.hr 31.10.2013
Od štrajka u zdravstvu profitira samo državni proračun, a na gubitku su samo pacijenti
Autohtona – Hrvatska stranka prava je u svojem dopisu za medije optužila sindikate radnika u zdravstvu da su van oka javnosti sklopili dogovor s ministrom zdravstva Rankom Ostojićem da krenu u štrajk kako bi ministarstvo uštedjelo dovoljno novca da pokrpa rupe u dugovima. Kakav god ishod imao štrajk, ispaštat će oni koji su za to najmanje krivi, obični građani.

Štrajk medicinara u Hrvatskoj izazvao je pravu pomutnju u ustanovama javnog zdravstva. Liste čekanja u bolnicama su u prosjeku porasle za 22 %, a u najgorim slučajevima se penju i do 30 %. Istina je da od ovog štrajka najviše ispaštaju građani koji ne dobivaju medicinsku njegu koju zaslužuju. Liječnici odbijaju raditi operacije na pacijenitima kojima nije trenutno ugrožen život (ne rade se zahvati na kili, žuči i sličnim stanjima). Ne treba posebno objašnjavati da, iako ti zdravstveni problemi ne predstavljaju trenutnu opasnost za život, oni stvaraju nevjerojatne bolove i mučnine te utječu na svakodnevni život pacijenata.
Nakon njih, najviše ispaštaju liječnici i drugi radnici u zdravstvu koji se pokušavaju izboriti za svoja prava. Postavimo si samo jedno pitanje koje se postavlja kroz cijelu povijest: Koliko vrijedi čovjek koji u svojim rukama drži naš život? Da pojednostavim pitanje, koliko vrijedi čovjek koji spašava naš život? Svima je jasno da liječnici rade jedan od najtežih poslova na svijetu i nije apsurdno reći da su čak i plaće od 10 000 kn premale za to što oni rade. Savršeno je jasno da liječnici žele prava koja su im zajamčena kolektivnim ugovorom.
Sad kad znamo tko najviše ispašta od štrajka radnika u zdravstvu, pogledajmo tko od tog štrajka profitira. Kako državne bolnice dobivaju novac iz državnog proračuna, ako nema pacijenata, nema ni troškova njihova zbrinjavanja i liječenja. Što je više praznih kreveta u bolnicama, veća je i ušteda u državnom proračunu. U 42 dana štrajka odgođeno je preko 220 000 pregleda i oko 4000 operacija, a bolnice neće dobiti ni novac za dodatke plaćama svojih zaposlenika. Uštedjelo se i na lijekovima i ostaloj medicinskoj opremi. Za svaki dan štrajka iz državnog proračuna se uštede milijunski iznosi. Autohtona hrvatska stranka prava je u svojem dopisu za medije optužila sindikate radnika u zdravstvu da su van oka javnosti sklopili dogovor s ministrom zdravstva, Rankom Ostojićem da krenu u štrajk kako bi ministarstvo uštedjelo dovoljno novca da pokrpa rupe u dugovima. Kakav god ishod imao štrajk, ispaštat će oni koji su za to najmanje krivi, obični građani.

 

  • Autor: Leo Buljan