AUTOHTONA - HRVATSKA STRANKA PRAVA
Ilica 31, 10000 Zagreb, Croatia

Mob: 099 827 65 10 E-mail: hrvatskipravasi@gmail.com
 
Početna
IZBORI 2015 TWITTER - DRAŽEN KELEMINEC IZ MEDIJA - YouTube FACEBOOK - A- HSP PREDSJEDNIŠTVO A-HSP-a
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Video kanal A-HSP-aDražen KeleminecFacebook A-HSP-a


Himna A-HSP-a

web
counter

Statistika

Login

04.11.2013
Preminuo je nepotkupljivi hrvatski domoljub

Prema vlastitoj izjavi, cijeli je život, sve do smrti bio moralno-politički nepodoban. U stvari bio je nepotkupljivi domoljub, vječni bojovnika za čast, istinu i slavu hrvatskog naroda. Pokop Stjepana Brajdića je 5. studenog, u 14:10 sati iz mrtvačnice na Mirogoju u Zagrebu.

U svom domu u Kustošiji u Zagrebu iznenada je preminu o Stjepan Brajdić, časnik Hrvatskih oružanih snaga NDH, hrvatski domobran i domoljub. Brajdić se rodio 12. prosinca. 1926., u Sesveta Selima. Završio je Domobransku časničku školu te bio promaknuti u čin pukovnika. Dvije ratne godine u NDH služio je u hrvatskoj vojsci. Preživio je Bleiburg i Križni put pa se potom vratio u Zagreb. U noći 4./5. kolovoza 1945. Uhapšeni je od OZNE u Zagrebu i osuđen na smrt strijeljanjem. Tada je imao 19 godina, ali kasnije je pomilovani na 20 godina robije. Robijao je deset godina u Gradiški, Lepoglavi i Srijemskoj Mitrovici, ali zatim je godinu i pol odslužio u kažnjeničkom puku u JNA.

Ostvarenjem slobodne Hrvatske države okuplja se s preživjelim kolegama koji su kao mladići za vrijeme Drugog svjetskog rata stjecali vojna znanja na Vojnom učilištu u Zagrebu za obranu Hrvatske. Bio je član Časničkoga kluba 242, ali tehnički je uredio knjigu 'Svjedoci jednog vremena' o svjedočanstvima s Križnih putem preživjelih kolega iz časničke škole. Više godina obnašao je dužnost predsjednika Udruge Macelja 1945., ali zaslužan je i za izgradnju grobnice na Macelju, za vraćanje, za vraćanje posmrtnih ostataka 1163 žrtava nakon 12 godina s tavana patologije Medicinskoga fakulteta u Macelju te za njihov svečani pokop na Macelju 22. listopada 2005. godine. Veliki doprinos dao je u vrijeme izgradnje crkve Muke Isusovca i Križnoga puta, kao i naposljetku za uređenje spomen-sobe žrtava u Macelju. Prvi je primijetio i javno se založio protiv promjene teksta i pokušaja trostruke krivotvorine natpisa na Bleiburškom spomeniku, podignu tog "na čast i slavu hrvatske vojske", koji je dio teksta nekome postao nepoželjan.

Prema vlastitoj izjavi, cijeli je život, sve do smrti bio moralno-politički nepodoban. U stvari bio je nepotkupljivi domoljub, vječni bojovnika za čast, istinu i slavu hrvatskog naroda. Pokop Stjepana Brajdića je 5. studenog, u 14:10 sati iz mrtvačnice na Mirogoju u Zagrebu.

Neka mu je Hrvatska zemlja laka

DOPREDSJEDNIK GLAVNOG STOŽERA

DOPREDSJEDNIK GRADSKE ORGANIZACIJE A- HSP KOPRIVNICA

 
Dubravko Klauderoti