AUTOHTONA - HRVATSKA STRANKA PRAVA
Ilica 31, 10000 Zagreb, Croatia

Mob: 099 827 65 10 E-mail: hrvatskipravasi@gmail.com
 
Početna
IZBORI 2015 TWITTER - DRAŽEN KELEMINEC IZ MEDIJA - YouTube FACEBOOK - A- HSP PREDSJEDNIŠTVO A-HSP-a
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Video kanal A-HSP-aDražen KeleminecFacebook A-HSP-a


Himna A-HSP-a

web
counter

Statistika

Login

09.04.2013

 

250,000 ljudi na ulicama Budimpešte, Orban poručio: "Novi kolonijalisti osvajaju zemlje financijskim malverzacijama - nećemo više biti ničija kolonija!"
advance.hr
vrijeme objave: Petak - 16. Ožujak 2012 | 12:32
Oko 250,000 stanovnika (Reuters) izašlo je na ulice Budimpešte kako bi jasno poručili Europskoj Uniji da ne odobravaju odnos Bruxellesa prema Mađarskoj.
U svom govoru trijumfirao je premijer Viktor Orban koji je ovim potezom možda i odlučio u kojem pravcu želi dalje.
Podsjetimo, već nekoliko mjeseci izgledalo je kako Orban balansira između vlastitih ideja za povratak fiskalnog suvereniteta Mađarskoj i sve žešćeg pritiska koji dolazi od strane EU komisije.
Dužnosnici iz Bruxellesa tvrde kako Orbanova vlada uskraćuje neovisnost centralnoj banci i zakonodavstvu.

KLIKNI NA VIŠE I ČITAJ DALJE !
Sudeći prema jučerašnjem govoru, Orban je Europskoj Uniji proglasio diplomatski rat - pred okupljenim mnoštvom je izjavio kako Mađarska više neće dopustiti da je se tretira kao državu čiji su stanovnici drugog reda unutar Europske Unije.
Govor je održan na obljetnicu mađarske revolucije protiv Habsburške vlasti 1848*.
* u gušenju mađarske revolucije istaknutu ulogu je imao hrvatski ban Josip Jelačić

Ideali iz revolucionarne godine: "Još od 1848. nismo bili toliko blizu slobodi"
Orban napominje kako EU birokrati gledaju danas na Mađarskoj s "nepovjerenjem" samo zato što je Mađarska odlučila krenuti svojim putem po pitanju rezanja vanjskog duga.
"Jako dobro prepoznajemo tu 'prijateljsku asistenciju', čak i kada dolazi u finom odjelu, a ne u uniformi. Želimo da se Mađarska vrti oko svoje vlastite osi, zaštiti ćemo naš Ustav", poručio je Viktor Orban.

"Još od 1848. nismo bili toliko blizu slobodi, mi smo političko i intelektualno nasljeđe te revolucionarne 1848-e. Program i želja svih Mađara za 2012 glasi ovako - nećemo biti ničija kolonija! Ova vlada ne bi mogla učiniti ništa da nas vi ne podržavate u stotinama tisuća kao danas", rekao je Viktor Orban.

"Kao članica Europske Unije zahtijevamo jednak tretman. Nećemo biti građani drugog reda. Naše je legitimno pravo da zahtijevamo standarde koji vrijede i za druge članice", rekao je Orban.

"Financijska neovisnost glavni je preduvjet za slobodu - Mađarsku se uvuklo u prevarantsku hipotekarnu namještaljku"
"Danas smo dovoljno snažni da krenemo prema slobodi i nezavisnosti, a sloboda znači da nećemo biti ničije dužničko roblje. Sami ćemo sastaviti svoje zakone, sami ćemo napisati svoj Ustav, ne trebaju nam stanci da nam govore što bi mi trebali raditi", poručio je Orban pred okupljenim narodom.

"Financijska neovisnost glavni je preduvjet za slobodu, stoga ni ne čudi da je revolucionarna vlada 1848. odmah tražila neovisnost Nacionalne Banke kako bi zaštitili državnu ekonomiju od stranog utjecaja. Moderni kolonijalisti osvajaju zemlje svojim financijskim malverzacijama - Mađarsku se uvuklo u prevarantsku hipotekarnu namještaljku koja nas je gotovo skuhala, ali u zadnji trenutak iskačemo iz tog lonca", rekao je Orban.

"Da li je pametno da pokrećemo borbu za nezavisnošću u ovim teškim vremenima, ne bi li možda bilo bolje šutiti negdje u sjeni? Ne, jer sloboda nije luksuz onih koji žive u prosperitetu - sve što želimo i sve čemu stremimo je sloboda, to je jedini zakon, sve drugo samo je obična iluzija. Mađarska se drastično promijenila u posljednje dvije godine, ali da bismo mogli hodati prvo se moramo uspraviti. Slava hrabrima !", zaključio je Viktor Orban u možda najvažnijem govoru svoje političke karijere.

Većina stanovnika podržavaju Orbana i smatraju kako je EU nepravedno postupila prema Mađarskoj
Reuters prenosi kako se brojni analitičari slažu da je EU postupila izuzetno oštro s Mađarskom prije svega zbog toga da pokaže primjer svim drugim članicama koje bi se mogle oglušiti na direktive koje dolaze iz Bruxellesa.

Velik broj Mađara ogorčen je kritikama EU prema njihovoj zemlji koja je stupila u Uniju 2004.
"Podržavamo našu vladu i biti ćemo uz njih u ovo vrijeme borbe za slobodu. Europa je izdvojila Mađarsku na jedan nepravedan način i mnogi od nas smo jako nezadovoljni zbog toga", istaknuo je arhitekt Mihaly Varga (56) za Reuters.

Valja spomenuti kako je u drugom djelu Budimpešte održan i pro-EU, anti-vladin prosvjed, ali znatno manji. Okupilo se oko desetak tisuća ljudi, većinom iz raznih udruga i studentskih grupa.
"Ako smo odlučili ostati u EU onda moramo rješavati probleme prema pravilima kluba", rekao je jedan od anti-vladinih prosvjednika.