Naslov Autohtoni prava?i tra?e ?iru istragu prodaje odmarali?ta u Pirovcu i afera u Podravki
Datum 11.11.2009
Uvod

 

       
Autor Marijan Sušenj   
Utorak, 10 Studeni 2009 18:56
Predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec. Snimio: Marijan Sušenj

Predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec. Snimio: Marijan Sušenj

U utvrđivanje krivaca i traženje pravde kad je riječ o aktualnim aferama u Podravki te prodaji odmarališta Pirovac od jučer se uključila i Autohtona hrvatska stranka prava.

Vodstvo stranke zatražilo je, naime, od državnog odvjetnika Mladena Bajića da ispita predsjednika HNS-a Radimira Čačića, jer je 2006. godine bio 50 postotni vlasnik varaždinske tvrtke Fima preko koje je Podravkin novac počeo odlaziti na Maltu te da razgovara s poduzetnikom Ivicom Kartelom o ponudi Žarka Pavline da od njega otkupi odmaralište Pirovac. Treći zahtjev koji je AHSP uputio Mladenu Bajiću je da iz postupka utvrđivanja pojedinosti o prodaji odmarališta Pirovac isključi državnu odvjetnicu Irmu Bagarić.

- Čačić je 2006. godine više puta dolazio u ured tadašnjeg predsjednika Podravkine Uprve Darka Marinca i pili su kavu u Hotelu Podravina, a pošto je te godine Podravkin novac počeo odlaziti na Maltu preko Fime tražimo da Bajić utvrdi je li Čačić u to vrijeme bio 50 postotni vlasnik Fime te da ga ispita i strpa u zatvor s drugim suvlasnikom te tvrtke Milanom Horvatom ako utvrdi da je sudjelovao u toj nezakonitosti. Tražimo i da razgovara s Ivicom Kartelom, jer je taj poduzetnik iz Pirovca javno izjavio da je želio kupiti odmaralište, no da mu je u koprivničkoj gradskoj upravi rećeno da prodaje neće biti. Grad je odmaralište ipak prodao Žarku Pavlini, rođaku predsjednika Mesića, i obavijestio ga da je Kartelo potencijalni kupac, pa su završili na kavi uz koju je Pavlina Kartelu ponudio odmaralište za 56 milijuna kuna, no ovaj je odbio otkupiti ga. Izuzeće Irme Bagarić, pak, tražimo jer je njezin suprug Marinko Bagarić istaknuti član SDP-a i vrlo blizak s koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem i zato bi mogla biti pristrana pri utvrđivanju okolnosti pod kojima je Grad odmaralište prodao Pavlini - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik AHSP-a Dražen Keleminec.

Po njemu, istražitelji trebaju utvrditi i okolnosti pod kojima je 2001. godine Podravka odmaralište u Pirovcu prodala Gradu Koprivnici za milijun i pol kuna. Željko Đurđina, zamjenik predsjednika tvrtkine Uprave Darka Marinca, je, naime, 2005. godine bez znanja ostalih članova Uprave potpisao aneks ugovora kojim se ukida odredba da gradska uprava odmaralište ne smije prodati pet godina, a u Nadzornom odboru Podravke je tada bio gradonačelnik Mršić.

- Odmaralište je kupljeno dok je gradonačelnik bio Dražen Sačer, no samo par mjeseci kasnije zamijenio ga je Zvonimir Mršić, koji se četiri godine kasnije, kad je Đurđina potpisao aneks, javno hvalio prijateljstvom sa predsjednikom Mesićem. Zato tvrdimo da je prodaja odmarališta Pavlini u stvari rezultat dogovora po kojem će Mesić za uzvrat isprazniti koprivničku vojarnu, o čemu su mediji i pisali. Drugi dokaz koji potvrđuje naše mišljenje je to što su obje ponude za kupnju odmarališta došle od Žarka Pavline, što nije zakonito.

Također, zalažu se za to da se država odrekne 25% dionica Podravke u svojem vlasništvu, no ne u korist Koprivnice već Koprivničko-križevačke županije, da na čelo Nadzornog odbora te tvrtke ne dođe Ljubo Jurčić, već lokalni stručnjaci te da u Upravi i NO-u u buduće sjede isključivo ljudi iz Podravine.

koprivnica.net

Opširnije
Meni/Izbornik
Korisnik Drazen Keleminec, 0
Datum ažuriranja
Ip