Naslov SMS kru?i među braniteljima: Svi na prosvjed u Srb
Datum 26.07.2010
Uvod

Slobodna dalmacija, 26. 07. 2010.

MOBITEL_PORUKA-250710.1                                     SMS poruka s pozivom na prosvjed

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije (UABA) organizira masovni odlazak u mjesto Srb u utorak 27. srpnja, na obilježavanje 69. godišnjice ustanka u tome mjestu, te iz Udruge naglašavaju da će im se u utorak u Srbu priključiti i predsjednik RH dr. Ivo Josipović

- Gospodin Ivo Josipović će u utorak doći na svečano otvaranje obnovljenog spomenika palim borcima iz Drugog svjetskog rata, koji je porušen 1955. godine, nakon Oluje. Tu smo svečanost zakazali u 12 sati. Osim na taj spomenik, “Ustanak u Srbu”, položit ćemo i vijenac u spomen na smrznute partizane na lokalitetu Popina, kao i u Gračacu, na spomenik palim partizanima iz Drugog svjetskog rata – kazao je Nikola Dobre, predsjednik zadarskih antifašista.

Opširnije

 

Dan ustanka

Dobre, međutim, nije mogao potvrditi dolazak predsjednika Josipovića u Srb od strane Ureda predsjednika, nego je kazao da je potvrdu o Josipovićevu dolasku dobio iz središnjice Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

Inače, u Srbu se u vrijeme bivše države godinama, na dan 27. srpnja, održavala proslava Dana ustanka naroda Hrvatske, kao spomen na prvi oružani sukob sa silama Osovine.

U tome i jest bit spora jer je za neke taj događaj ustanak protiv fašizma, dok drugi drže kako je to zapravo bio četnički ustanak. Stoga istoga dana masovan odlazak u Srb organiziraju i hrvatski branitelji, no oni to okupljanje nazivaju “suprotstavljanjem podizanju četničkog spomenika u Hrvatskoj”.

Branitelji pozivaju na okupljanje u Srbu u što većem broju i traže od svojih suboraca da ponesu hrvatske zastave. Pozivi idu i “cirkularnom” SMS porukom, u kojoj stoji da se branitelji pozivaju u utorak na skup u Srb koji će početi u 11 sati.

“Dođite u što većem broju i ponesite hrvatske barjake da se na taj način suprotstavimo podizanju četničkog spomenika u Hrvatskoj”, stoji u SMS poruci, u kojoj se nastavlja: “HSP poziva sve dragovoljce Domovinskog rata, sve državotvorne Hrvate i sve pravaše da dođu na prosvjedni skup u Srb.”

‘Krivotvorenje povijesti’

- Iz Rijeke će u Srb u utorak krenuti oko dvije stotine branitelja – najavio je Mile Biondić, jedan od organizatora prosvjeda u Srbu i predsjednik riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Masovan odlazak zadarskih i ličkih branitelja potvrdili su i iz zadarske Hvidre, a Biondić je kazao da branitelji prosvjeduju zbog krivotvorenja povijesti. 

- Pouzdano se zna da su toga dana u Srbu naoružani četnici pobili dvije hodočasničke grupe. To nisu bili partizani i to se ne može proglašavati ustankom, nije bilo oružanog sukoba. A sada hrvatska Vlada plaća podizanje spomenika pokolju vlastita naroda – ogorčen je Biondić, koji najavljuje miran prosvjed branitelja.

 

Policija na nogama

Policijska uprava zadarska je skup u Srbu proglasila visokim rizikom, zbog čega se napraviti dva koridora – jednim će se kretati antifašisti, a drugim branitelji. Osiguranje će biti maksimalno, te će se najstrože paziti da se spomenuti koridori ne pomiješaju i da antifašisti i branitelji ne dođu u izravan kontakt.

‘Etničko čišćenje Hrvata’

Hrvatska stranka prava, koja svoje članove također poziva na prosvjed u Srb, već u ponedjeljak u Zadru organizira tribinu pod nazivom “Zašto Hrvatska slavi pokolj vlastitog naroda?“.

Tribini će prethoditi obraćanje novinarima, i to o temi “obnove spomenika počiniteljima etničkog čišćenja nad Hrvatima u Boričevcu“. U povodu toga u Zadar dolazi i predsjednik HSP-a Daniel Srb, koji poziva članstvo na masovan prosvjed.

 

Meni/Izbornik
Korisnik Drazen Keleminec, 0
Datum ažuriranja
Ip